J&T Banka na Slovensku dosiahla za minulý rok čistý zisk 15,6 mil. eur

02.04.2014 Bratislava

Bratislava/Praha 2. apríla (TASR) - Pobočka českej J&T Banky dosiahla na Slovensku za minulý rok čistý zisk vo výške 15,6 milióna eur. Medziročne sa zvýšil o 19 %, keď v roku 2012 predstavoval 13,17 milióna eur. Banka zaznamenala aj nárast nových vkladov, pribudli jej i noví klienti. Kapitálová primeranosť banky ku koncu roka dosiahla úroveň 15,8 %. Vyplýva to z konsolidovanej auditovanej účtovnej uzávierky banky.

"V roku 2013 sme klientom administrovali aktíva vo výške 1,36 miliardy eur, a to v oblasti bankových vkladov a investícií. Zároveň sme uviedli nové emisie korporátnych dlhopisov a založili nový dlhopisový fond. S cieľom podporiť ďalší plánovaný rozvoj navýšili akcionári na konci roka 2013 základný kapitál banky o 5,7 miliardy českých korún (207,7 milióna eur)," uviedol v správe pre médiá riaditeľ J&T Banky Andrej Zaťko.

Ku koncu vlaňajška predstavovala bilančná suma J&T Banky hodnotu 1,02 miliardy eur. Výška prevádzkového zisku bola na úrovni 14,8 milióna eur. "Úrokové náklady v absolútnom vyjadrení medziročne poklesli o 3 % na 23,9 milióna eur, a to aj pri 24-% náraste objemu vkladov, čím výrazne zlacnelo financovanie banky," informoval Zaťko. Objem vkladov klientov presiahol 853 miliónov eur, pričom klienti banky preferovali najmä vkladové produkty s výpovednou lehotou a ročné termínované vklady.

Banka však zaznamenala pokles úrokových výnosov o 11 % na úroveň 52,2 milióna eur. Podľa vyjadrení banky to bolo spôsobené len miernym rastom objemu poskytovaných úverov a poklesom úrokových sadzieb. "Navýšenie základného kapitálu banky otvára priestor pre výraznejšie poskytovanie úverov do budúcnosti. Z tohto dôvodu očakávame v budúcich obdobiach rast úrokových výnosov," priblížil Zaťko.

Banka zároveň konštatovala, že počas roka 2013 narástla dynamika obchodovania na finančných trhoch, čo sa prejavilo na viac ako dvojnásobnom náraste výnosov z poplatkov a provízií, ktoré predstavujú 6,1 milióna eur. Ako vysvetlil Zaťko, dôvodom je najmä vyššia aktivita v oblasti administrácie emisií cenných papierov a zmenkových programov.

Prevádzkové náklady banky medziročne vzrástli o 12 %, keď dosiahli 20,4 milióna eur. "Tento výsledok je ovplyvnený hlavne zvýšením administratívnych nákladov o 17 % na 14,6 milióna eur, kde výraznú položku tvorí banková daň," spresnil Zaťko.
 

Vyberte región